Razočarani šutnjom
85

Unija osoba sa invaliditetom FBiH: Nijedan zahtjev nakon protesta nije ispunjen

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH 19. augusta je održala proteste ispred Zavoda Pazarić, a rokove za ispunjenje zahtjeva istekli su u ponoć.
Povodom toga Unija je poslala saopćenje u kojem navodi da su zahtjevi bili upućeni Vladi Federacije BiH i resornom ministru Adnanu Deliću, kao i federalnom parlamentu.

"I pored ironične i bezobrazne poruke ministra Delića da 'ne znamo zašto idemo na proteste' i da 'gledamo da ne uznemiravamo korisnike', protest je prošao u najboljem redu i bez jedne primjedbe osiguranja Zavoda, kao i policije kojoj se zahvaljujemo na sjajnoj saradnji oko organizacije protesta. Ostaje da konstatujemo da se pokazalo da je protestom jedino uznemiren ministar i njegov štićenik direktor 'Pazarića'", navode iz Unije.

Podjsetili su da je rok za ispunjenje zahtjeva koje su postavili Vladi i Parlamentu FBiH istekao u ponoć.

"Do trenutka objavljivanja ovog saopćenja, Unija nema nikakvu povratnu informaciju iz Vlade i parlamenta, osim da je jedna od naših urgencija dostavljena iz kabineta premijera, do naznačenih adresa u Vladi. Ovime su Vlada Federacije BiH, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić pokazali jasno i nedvosmisleno nepoštovanje prema Uniji i našoj borbi za prava osoba sa invaliditetom, ali i prema osobama sa invaliditetom uopšte", naveli su.

Iz Unije kažu da šutnja premijera Nikšića, predsjednice parlamenta Marinković Lepić, te skandalozno ponašanje i istupi ministra Delića, prijetnje novinarima, uzbunjivačima, zamjene teza, skretanje pažnje sa suštine problema i aktivnosti na samopromociji kojima zamajava javnost nakon objave snimaka nasilja nad korisnikom "usluga" Pazarića, pokazuju da u budućnosti možemo očekivati bahat odnos, nadmenost i isključivost u odnosu vlasti prema Uniji OSIFBIH i osobama sa invaliditetom uopće.

"To se naravno ne odnosi na njihove 'tradicionalne partnere' među našom populacijom, koji su ili žmurili na realne probleme OSI, kao i na snimke nasilja, ili su neki čak i javno nastupali braneći direktora 'Pazarića' i Vladu u cjelini. Takvi imaju otvorena vrata i razumijevanje vlasti u svakoj prilici i svakom trenutku", poručili su.

Unija OSIFBIH će poduzeti u narednim danima brojne konkretne aktivnosti kako bi goruće teme ostale u fokusu javnosti, nagomilani problemi došli na dnevni red institucija i bili riješeni u najboljem interesu OSI.

Poručuju da će javnost blagovremeno biti obaviještena o svakoj od aktivnosti koju budu poduzimali.