BiH
0

UNHCR: Neophodan održiv povratak u RS-u

FENA
Davor Čordaš
Davor Čordaš
Predstavnik UNHCR-a za BiH Andrew Mayne, u razgovoru s entitetski resornim ministrom, ukazao je na značaj projekata održivog povratka u RS-u, te naglasio da je uz saradnju svih domaćih i međunarodnih institucija, posebno značajna aktivna uloga općina u kojima se projekti implementiraju.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš je ovom prilikom istakao da u izbjegličkim kategorijama ima dosta porodica u stanju socijalne potrebe, te starijih osoba i samaca.

Dosadašnja saradnja resornog ministarstva i UNHCR-a je ocijenjena veoma uspješnom, a rečeno je da će novi projekti otvoriti mogućnost trajnog rješavanja izbjegličkih i povratničkih pitanja za veliki broj porodica iz ove kategorije.

“To se posebno odnosi na CEB projekat koji obuhvata porodice u kolektivnim smještajima i jedan dio socijalno najugroženijih porodica u lokalnim zajednicama, te regionalni projekat 3x4, koji bi omogućio trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih država u regionu (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora), koji žive u kolektivnim i drugim vidovima alternativnog smještaja”, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ministar Čordaš i savjetnik predsjednika RS-a Miladin Dragičević, koji je prisustvovao ovom sastaku, naglasili su da nema prepreka za funkcioniranje Komisije za izbjeglice BiH i Fonda za povratak BiH, kako bi se projekti uspješno implementirali, bez obzira na neformiranje Vijeća ministara BiH.