BiH
13

UN objavio listu potreba za BiH: Najnužniji voda za piće, šatori, mobilne kuhinje...

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Na posebnom zasjedanju Ujedinjenih nacija (UN) o stanju poplava u Bosni i Hercegovini usvojen je izvještaj u kojem je navedena i lista najvećih potreba za stanovnike u ugroženim mjestima od te elementarne nepogode i upućen poziv na akcije pomoći za BiH.

U okviru UN-a već ove sedmice u područja pogođena poplavama će biti poslati specijalistički timovi koji će izvršiti analizu stanja kako bi se što prije pomoglo ugroženim stanovnicima.

Također, Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i UN u 12 općina već su poslali po jedan tim za podršku od po šest osoba.

Napominje se da su poplavama najviše pogođeni Tuzlanski, Sarajevski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski i Unsko-sanski kanton, Brčko distrikt, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Odžak, Šamac, Maglaj i Orašje.

U saopćenju UN-a naglašena je posebna zabrinutost zbog pomjeranja mina tokom poplava koje sada prijete sigurnosti građana u mnogim dijelovima BiH.

Naglašeno je da su u poplavama pogođenom području stanovnicima trenutno najpotrebniji voda za piće, šatori, mobilne kuhinje, sredstva za dezinfekciju, lijekovi i mobilne bolnice.

UN je sastavio listu potreba za stanovnike BiH na kojoj se, između ostalog, nalaze prečistači i električne pumpe za vodu, hrana za bebe, razni lijekovi, generatori, pokrivači, gumene čizme, kabanice, šatori, sredstva za higijenu, sredstva za dezinfekciju, madraci, kanisteri za vodu, pelene za djecu i pumpe za ispumpavanje vode.

Također, u izvještaju UN-a navedeno je da je pomoć u BiH stigla iz mnogih zemalja i međunarodnih organizacija uključujući Austriju, Belgiju, Italiju, Japan, Norvešku, Sloveniju, Švicarsku, Tursku, Veliku Britaniju, OSCE, Crveni krst, UN i Svjetsku banku.