BiH
0

Umro fotograf Herb Ritts

Klix.ba
U četvrtak 26. decembra 2002. godine je u Los Angelesu u 50-oj godini života od komplikacija pri zapaljenju pluća umro poznati fotograf <b>Herb Ritts</b>. Ritts je bio jedan od najuspješnijih fotografa, zahvaljujući svojoj sposobnosti da fotografiše slavne osobe čak i u njihovim najprivatnijim momentima, što mu je dalo veliku prednost u ovom veoma zahtjevnom poslu. Fotografisao je <b>Christophera Reevea</b> paralisanog u invalidskim kolicima i <b>Elizabeth Taylor</b> sa ožiljkom na glavi koji je ostao od operacije tumora.

Ritts je rođen u Los Angelesu 1952. godine, a u svijet fotografije ulazi tek sedamdesetih godina, kada je upoznao Richarda Gerea preko nekoga ko je hodao s njim u to vrijeme. Dok su se jednom vozili pustinjom, pukla im je guma, što je rezultiralo neobaveznim snimanjem na benzinskoj pumpi – oznojeni Gere u bijeloj majici s rukama iznad glave i cigaretom u ustima. U to vrijeme je Gere bio još nepoznat. Godinu dana kasnije postao je zvijezda, a Rittsove fotografije su bile uveliko korištene.

Ritts je snimao slavne ličnost od Madonne do Michelle Pfeiffer za vrhunske modne časopise kao što su Harpers Bazaar, Vogue i Elle. Snimao je omotnice muzičkih albuma i režirao muzičke spotove (jedan od njih je Shakirin spot za pjesmu Underneath Your Clothes) za koje je 1991. godine osvojio dvije MTV-eve nagrade za režiranje spota za Janet Jackson i Chrisa Isaaka. Njegove fotografije su bile izlagane u mnogim poznatim muzejima. Njegova smrt je veliki gubitak za svijet fotografije.

herb ritts exhibition @ the museum of fine arts, boston