BiH
26

Umjesto naknade od 100 KM vlasti porodiljama ponudili zakon

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
Amir Zukić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je napravilo Prednacrt zakona o zaštiti porodice sa djecom. Ovaj zakon bi bio izdvojen iz postojećeg Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je prošle sedmice održan protest porodilja u Kantonu Sarajevo kako bi iskazale nezadovoljstvo zbog odluke nadležnog ministarstva da se naknada porodiljama smanji za 100 KM.

No, porodiljama neće biti vraćeno 100 KM. Vlasti žele problem trajno riješiti.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS Muamer Bandić je tako danas održao sastanak sa predstavnicama porodilja i delegatima u Parlamentu FBiH i Skupštini KS Amirom Zukićem i Mirom Jurić na kojem je bilo govora o novom zakonu koji bi trebao ponuditi sistemsko rješenje pitanja zaštite porodice sa djecom.

Ovaj zakon bi, između ostalog, uređivao prava žene majke u radnom odnosu, jer u dometu naknade propisuje da će plaća iznositi 80 posto prosječne plaće FBiH, a da će ostatak duga do punog iznosa plaće nadoknađivati poslodavac.

"Ovaj zakon je u fazi nacrta, a zbog nemogućnosti osiguravanja sredstava iz budžeta, mišljenja smo da je potrebno, bez opterećivanja poslodavaca i budžeta, izdvojiti iz postojećih poreza i doprinosa osigurati sredstva koja će biti definisana kao doprinos za zaštitu porodica sa djecom", rekao je ministar Muamer Bandić nakon današnjeg sastanka i dodao da je ovo trenutno najbolji prijedlog koji imaju.

Predstavnica porodilja Selma Palo Talić je izjavila da smatra da bi ovo bilo odlično rješenje i da, ukoliko se usvoji novi zakon, sve porodilje će biti obuhvaćene, a eliminisala bi se i diskriminacija.

"Tražili smo privremeno rješenje, ali nismo uspjeli. Ponuđen nam je ovaj Prednacrt zakona i smatramo da će realizacija ovog projekta biti za pet do šest mjeseci", rekla je Palo Tanić.

Sanida Hasanović Čar je napomenula da je na ovom sastanku utvrđeno da se ne može pronaći rješenje koje bi porodiljama koje su primale 460 KM bio vraćen novac, jer je sve vrijeme primjenjivan pogrešan zakon. Po novom zakonu bi se naknada za porodilje koje nisu u radnom odnosu povećala za 60 KM. Predstavnice porodilja su pozvale sve žene da im se pridruže i da zajednički zahtijevaju rješenje, ali i da izraze svoje potrebe i želje.

Mira Jurić, zastupnica u Skupštini KS je izjavila da će pokušati ubrzati proceduru kako bi ovaj zakon što prije došao u razmatranje, a sve u cilju rješavanja problema porodilja koje traje godinama.

Svoje obećanje je dao i zastupnik stranke SDA u Skupštini KS za pomoć mladim bračnim parovima.

"Ovo je jedno od najvažnijih pitanja i u narednom periodu ću svu pažnju posvetiti rješavanju ovog pitanja", izjavio je Zukić.

Zastupnici u Skupštini KS, koji su i delegati u Domu naroda FBiH će na prvoj narednoj sjednici Doma naroda zahtjevati od Vlade FBiH i resornih ministarstava dostavljanje u proceduru razmatranje Prednacrta zakona o zaštiti porodice sa djecom i izradu zakona koji uređuju oblast poreza i doprinosa kako bi se definirao doprinos za zaštitu porodice.