CCI
0

Ulična akcija "Javne finansije su javna tema"

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirat će 18. augusta, na platou ispred sarajevske Katedrale, uličnu akciju "Javne finansije su javna tema".

Akcija će biti održana od 11 do 14 sati, a građanima Sarajeva će u ovom periodu biti distribuirani informativni leci o mogućnostima koje pruža novousvojeni Zakon o igrama na sreću FBiH te publikacija "Vodič kroz budžet".

U Federaciji BiH nedavno su donesene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću kojima je omogućeno izdvajanje približno 50 posto prikupljenih sredstva od dobiti Lutrije BiH za finansiranje namjena poput podrške humanitarnim organizacijama, narodnim kuhinjama, liječenju teško oboljele djece, osobama s invaliditetom, borbi protiv droga i ovisnosti, pomoći žrtvama torture i nasilja, itd.

Cilj ove ulične akcije jeste napraviti posredni pritisak na nadležna ministarstva u svrhu donošenja podzakonskih akata i punog provođenja zakona u praksi te informirati što veći broj građana o novim odredbama zakona.

Brošura "Vodič kroz budžet" koja će biti podijeljena građanima kroz jednostavne korake daje objašnjenja šta je budžet, kako se on kreira i na koji način mogu učestvovati u njegovoj izradi.

CCI ovom akcijom ponovo skreće pažnju javnosti na važnost odgovornog i transparentnog odnosa prema javnim finansijama. Akcija se provodi uz podršku Fonda otvoreno društvo (FOD), saopćeno je iz CCI-a.