Sud BiH
0

Ukinuta prvostepena presuda za zločine u Zvorniku

FENA
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Ljubo Tomić i Krsto Josić oslobođeni odgovornosti za zločine protiv civilnog stanovništva na području Zvornika.

Održavanje suđenja pred Apelacionim vijećem Sud BiH je odredio uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH.

Tomić i Josić su u martu ove godine nepravosnažno oslobođeni krivnje da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u junu 1992. u mjestu Kozluk (općina Zvornik) pucali u svoje komšije koje su se krile u šumi i tom prilikom ubili tri civila, dok je jedan uspio pobjeći.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na ovu presudu i zatražilo održavanje ponovnog suđenja zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.

  • Mislimo da je sudsko vijeće uzelo u obzir samo one činjenice koje su im išle u prilog da donesu presudu kakvu su donijeli. Mnoge odlučne činjenice u iskazu jedinog preživjelog svjedoka Vijeće ne obrazlaže, nego postavlja pitanja i iznosi svoje dileme - kazao je tužilac Adnan Gulamović na ročištu za iznošenje žalbi održanom u septembru ove godine.

Odbrane optuženih su smatrale da je prvostepeno vijeće ispravno utvrdilo činjenično stanje te su zatražile da se žalba državnog tužilaštva odbaci kao neosnovana i potvrdi ranija presuda, saopćeno je iz Suda BiH.