Stiven Majer
0

'Ukidanje entitetskog glasanja bi dovelo do raspada BiH'

SRNA
Nekadašnji specijalista američke tajne službe CIA i profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD Stiven Majer izjavio je da bi ukidanje entitetskog glasanja i eventualno ukidanje entiteta u BiH dovelo do trenutne i duboke krize, koja bi gotovo sigurno bila uzrok raspada BiH.

"Naročito RS neće nikada pristati na gubitak entitetskih prava, a tome bi se energičnije suprotstavili i Hrvati. Ukoliko se uskoro provede ustavna reforma u BiH, ovo pitanje će isplivati na površinu, i ono bi moglo ubrzati raspad BiH", rekao je Majer u intervjuu za sutrašnji broj "Glasa Srpske".

Majer je rekao da je jedino trajno rješenje za dugoročnu stabilnost u BiH ukoliko bi tri etničke zajednice, možda putem referenduma, dale do znanja da žele da žive u zajedničkoj državi, ali to se, kako je ocijenio, gotovo sigurno neće dogoditi. 

"Previše je velikih problema, a premalo želje i volje da se oni zajednički riješe. Stvarna moć u BiH je u rukama tri etničke zajednice, i to još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Sve što se dešava danas vodi u pravcu separacije, a ne unifikacije", rekao je Majer.

On je naglasio da činjenica da su Kancelarije visokog predstavnika i "bonska ovlašćenja" još na snazi znači da je međunarodna zajednica doživjela potpuni neuspjeh u pokušaju da BiH načini državom.

Majer je ocijenio da je suverenitet na državnom nivou fikcija i da postoji samo na papiru i u glavama međunarodnih predstavnika. 

"Istinski suverenitet je u rukama tri etničke zajednice, jer je u njihovim rukama legitimitet, autoritet i moć, što je osnova svakog suvereniteta", rekao je Majer.
Odgovarajući na pitanjer zbog čega međunarodna zajednica izbjegava da prizna realnost u BiH i pokušava da napravi centralizaovanu državu na štetu Srba i Hrvata, Majer je rekao da je međunarodna zajednica ukopana na jednom mjestu i da se njena politika prema BiH zasniva na inerciji. 

On je ocijenio da spoljna moć u BiH nije uopšte u rukama međunarodne zajednice, već u rukama nekoliko država koje su same sebe proglasile "spasiteljima" i koje nastavljaju da podržavaju OHR, jer nisu zadovoljne "napretkom zemlje".

"Međunarodna zajednica je u stvari samo mala grupa država - SAD i nekoliko evropskih zemalja prije svega Velika Britanija, Francuska, Njemačka. One se i dalje nadaju da će BiH postati održiva i stabilna država. Međutim, ne postoji logičan razlog za takve pretpostavke jer BiH ide drugim putem. Neki od zapadnih lidera to znaju, a ne žele da priznaju - teško je, naročito za SAD, priznati da je počinjena greška", rekao je Majer.

On je naveo da su bonska ovlašćenja visokog predstavnika u BiH samo sredstvo pomoću kog političari međunarodne zajednice nastoje da primoraju BiH da se ponaša prema njihovim pravilima. 

"`Vladavinu zakona` i `pravdu` međunarodni političari predstavljaju onako kako oni žele. Predstavnici međunarodne zajednice, koji žele da upravljaju BiH, određuju šta je to pravda i vladavina zakona. Koliko god to može zvučati licemjerno, moramo imati na umu da su oni iznad zakona jer ga sami određuju. Ako žele da primijene neki zakon oni će to i uraditi, a ako ne žele, to se neće dogoditi", rekao je Majer.

On je istakao da BiH nije među prioritetima Bijele kuće i da je američka administracija za sada isključila mogućnost imenovanja specijalnog izaslanika za Balkan.