Najavljeni i protesti
46

Uk obećao mladima da će Vlada KS razmotriti veći iznos novca za subvenciju kupovine stanova

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka i mladih koji su nezadovoljni iznosom novca koji trebaju dobiti kroz program sufinansiranja kupovine stanova, premijer je obećao da će sutra na sjednici Vlade KS predložiti da se mladima ponudi veći iznos.

Podsjetimo, mladi koji su prošli na javnom pozivu za sufinansiranje kupovine stanova dobili su od Vlade KS svega 4,800 KM, a bilo im je obećano do 12.000.

Nezadovoljni cifrom organizovali su početkom sedmice konferenciju za medije da bi danas održali sastanak sa premijerom Ukom.

Uk je po završetku sastanka kazao da mu je bilo zadovoljstvo saslušati mlade osobe i da bi i on bio rezigniran da je na njihovom mjestu.

"Pokušao sam objasniti i drugu stranu, odnosno šta je dovelo Vladu KS u ovu situaciju i kojim smo se kriterijama vodili. Da je bilo 30 miliona da se da za stanogradnju, ova Vlada bi sigurno to učinila. Jedan od kriterija u javnom pozivu je proširio obuhvat mladih osoba koji mogu aplicirati na konkurs i zato smo se doveli u ovu situaciju. Ja sam obećao mladim osobama da ću sutra na Vladi još jednom iznijeti njihov stav da vidimo postoji li još zakonskog i finansijskog osnova da se ove odluke revidiraju. Vidjet ćemo šta će biti", kazao je Uk.

Nihad Uk, premijer Vlade KS (Foto: I. L./Klix.ba)
Nihad Uk, premijer Vlade KS (Foto: I. L./Klix.ba)

Objasnio je da kriteriji u javnom pozivu za 2024. godinu neće biti isti da se Vlada "ne bi dovela opet u ovu situaciju".

"Mi smo planirali i subvencije za najam stanova mladim osobama, planirali smo poticajnu stanogradnju prilikom izgradnje stambenih objekata i da se revidira ovaj poziv kako ne bismo bili u situaciji u kakvoj smo danas. Kriteriji nisu bili idealni ni 2021. ni 2022. godine, ali nisu bili problematizirani jer su sve mlade osobe dobile novac. Svi su bili zadovoljni iznosom. Ali, kad nisu zadovoljni iznosom, onda se počelo izvlačiti zašto je dobila ova kategorija, a nije ona itd", poručio je.

Objasnio je na kakvim konkretno promjenama će se raditi kad su kriteriji u pitanju u narednom konkursu.

"Moramo napraviti kriteriji da prednost imaju oni koji rješavaju prvo stambeno pitanje i da nemaju u užoj porodici više nekretnina i da nemaju nekretnine u inostranstvu itd. To je vrlo osjetljiv posao da sutra neko ne bi mogao tužiti Vladi KS zbog diskriminirajućih faktora", kazao je Uk.

Medijima se nakon sastanka obratio i jedan od aplikanata Aldin Tinjak.

Aldin Tinjak, jedan od aplikanata (Foto: I. L./Klix.ba)
Aldin Tinjak, jedan od aplikanata (Foto: I. L./Klix.ba)

"Neću reći da smo zadovoljni, prije svega rezignirani smo. Izrazio bih žaljenje što resorni ministar Bošnjak nije prisustvovao sastanku iako je pozvan. Smatram da premijer nije bio dovoljno upoznat sa svim aktivnostima Ministarstva o ovom pitanju, pa nismo mogli nešto konkretno ni pričati. On nam je obećao da će sutra na Vladi zamoliti ministre da razmotre mogućnost iznalaska novih sredstava. Mi kao predstavnici mladih smo tražili dodatna sredstva, da se izdvoji barem po 10.000 za sve aplikante što je do sada uvijek bio slučaj. Ne možemo shvatiti da se u budžetu koji je preko milijardu ne može naći dodatnih pet miliona za potrebe mladih ljudi", kazao je Tinjak.

Napomenuo je da je za sutra u 12 sati novi protest mladih ispred Vlade KS te je pozvao i sve one koji se ne nalaze na ovom spisku da dođu i pruže im podršku.