Ukrupnjavanje slične politike
0

Ujedinjuju se Naša stranka i LDS BiH

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Tarik Haverić, Amir Husarić, Dennis Gratz i Hasib Salkić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Čelnici Liberalno-demokratske i Naše stranke organizovali su u Sarajevu konferenciju za medije u vezi sa idejnim i organizacionim približavanjem ovih stranaka.

Predsjednik LDS-a BiH Amir Husarić je istakao da se na ovaj način radi na ukrupnjavanju i osnaživanju stranaka socijal-liberalne provinijencije, odnosno politike lijevog centra. "Stvorit ćemo novi proizvod za koji se nadamo da će ga birači na predstojećim izborima znati prepoznati", naveo je Husarić.

On je istakao kako su dvije stranke već počele saradnju budući da su u pojedinim općinskim vijećima njihovi predstavnici već formirali zajedničke klubove.

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz je naveo kako se sada radi na administrativnim i drugim pitanjima budući da će za nekoliko mjeseci uslijediti kongres ujedinjenja na kojem će dvije stranke i zvanično biti spojene u jednu. "Još uvijek se nismo odredili o imenu nove stranke, ali je to sada najmanje važno. Cilj nam je ustabiliti ekonomske i političke prilike u zemlji i zaustaviti sadašnja 'ljuljanja' kao i diskriminaciju građanki i građana, jer su oni danas najviše diskriminirani. U budućnosti ćemo, naravno, biti okrenuti ka saradnji sa strankama opredijeljenim za stvaranje građanskog bloka koji treba donijeti promjene", naveo je Gratz.

Potpredsjednik LDS-a Hasib Salkić je naveo kako su ove dvije stranke i na prošlim lokalnim izborima ostvarile značajan rezultat te se na izborima 2014. može očekivati da on bude još bolji, dok je član političkog vijeća Naše stranke Tarik Haverić rekao da će im cilj biti vraćanje pojedinca u centar političkog života, što će se bitno razlikovati od sadašnje politike za "dobrobit naroda", u kojoj je stvoren veliki prostor za manipulacije i malverzacije.