Disciplinska odgovornost
30

UIO donio pravilnik: Ko kritikuje direktora na društvenim mrežama ima da odgovara

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donijela je Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje.

Ovaj pravilnik je prije nekoliko dana stupio na snagu, a jedan od zanimljivijih članova je član 27. u kojem stoji da je teža povreda službene dužnosti iznošenje neistinitih navoda o radu Uprave u javnost, iznošenje neistinitih navoda o menadžmentu Uprave i radnim kolegama, te iznošenje neprimjerenih javnih komentara, a naročito komentara i negativnog mišljenja o politici institucija BiH i Uprave i ličnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao zvanični komentari.

Ovaj pravilnik, kako su pojedini mediji izvještavali, donesen je u trenutku kada su pojedini radnici UIO iznosili svoje kritike i komentare na rad rukovodstva UIO s direktorom Mirom Džakulom na čelu.

Sam Džakula je komentarisanje po društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti. On je rekao da oni koji komentarišu rad menadžmenta na društvenim mrežama moraju biti odgovorni za to.

"Apsolutno svi se mogu baviti svojim društvenim mrežama, mi samo potičemo odgovornost onih koji komentarišu rad menadžmenta, rad Uprave, rad kolega. Smije direktora kritikovati svako, ja sam otvoren maksimalno, samo treba biti argumentovan, realan. Rezultati pokazuju da li se institucija vodi ispravno ili ne, možete uvažavati direktora ili ne, ali rezultate koje postigne institucija, oni se moraju poštovati“, kazao je tada Džakula.