BiH
11

Uhapšeno šest osoba koje su krijumčarile oružje u Švedsku iz BiH

FENA
Šest osoba iz BiH lišeno je slobode zbog postojanja osnova sumnje su u od novembra 2013. godine do danas, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih sredstava.

"Oni su sakupljali oružje na području BiH i Republike Srbije, te ga krijumčarili na teritoriju Kraljevine Švedske i prodavali organizovanim kriminalnim grupama", potvrdila je za Fenu glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja.

Precizirala je da su ove osobe uhapšene tokom pretrsa koje su pripadnici Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP-a Republike Srpske, uz podršku policijskih službenika Centra javne bezbjednosti Bijeljina, a po nalogu Specijalnog tužilaštva RS-a, izvršili na osam lokacija i to u Bijeljini, Šekovićima,Ugljeviku i u Banovićima u Federaciji BiH.

"Ove aktivnosti provedene su u okviru međunarodne zajedničke akcije kodnog naziva ''Ptica'' koju MUP RS realizuje u saradnji sa Policijom Kraljevine Švedske, gdje su slobode lišene četiri osobe od kojih su troje sa područja Republike Srpske", kazala je Šoja.

Prilikom lišenja slobode osoba u Švedskoj, kod njih je u prevoznom sredstvu pronađena veća količina oružja i municije (5 automatskih pušaka, 11 pištolja i određena količina municije) čija je ukupna procijenjena vrijednost na tržištu Švedske oko 30.000 eura.

U toku pretresa na području Republike Srpske pronađeni su i privremeno oduzeti sledeći predmeti a koji su predmet navedenog krivičnog djela: tri pištolja, jedna puška kao i jedno vozilo visoke klase marke Audi A8 koje koristi jedan od osumnjičenih.

U današnjoj akciji učestvovali su i pripadnici MUP- a Republike Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta - SBPOK.