Jul 1995.
57

Uhapšeni bivši komandanti i pripadnici VRS zbog sumnje da su počinili genocid

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće uhapsili više osoba osumnjičenih za krivično djelo genocida.

Riječ je o ratnom zločinu počinjenom u julu 1995. godine, nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, a za uhapšene se konkretno sumnja da su učestvovali u ubistvima 15., 19. i 23. jula.

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS, a terete se za sudjelovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15., 19. i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine - Šekovići.

Također se sumnja da su nakon izvršenih ubistava organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo genocida iz člana 171. KZ-a BiH. Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovih zločina.

Osumnjičeni lišeni slobode bit će dovedeni postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu. Tužilaštvo BiH nije otkrilo identitet osumnjičenih koji su uhapšeni.