BiH
89

Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke: Skijaška sezona na bh. planinama će biti produžena

Piše: Am. Dž.
Jahorina
Jahorina
Snježne padavine koje su zahvatile veće dijelove BiH, a koje su posebno intenzivne u planinskim krajevima, produžit će skijašku sezonu na Bjelašnici i Jahorini, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Direktor Ski-centra na Bjelašnici Suad Jusić ističe za Klix.ba da je ovo definitvno bila najuspješnija ski-sezona u proteklim godinama.

"Nakon 15. aprila kao datuma koji je ranije određen kao posljednji u sezoni sigurno nastavljamo naše aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo imati barem još trideset dana skijanja. Vremenski uslovi nam garantuju to", rekao je Jusić za Klix.ba,

Istakao je da nakon 15. aprila prestaju važiti sezonske karte.

"Ali ski-liftovi neće stati. Imat ćemo nešto korigovane cijene o kojima će se izjasniti rukovodstvo preduzeća", rekao je Jusić.

Posebno će zadovoljni biti ugostitelji jer se u narednim danima očekuje veliki broj posjeta na bh. planinama.

Na Jahorini i danas vladaju dobri uslovi za skijanje a visina snijega je 165 centimetara.

"Gledat ćemo da produžimo skijanje sve dok bude snijega. Zadovoljni smo količinom padavina i očekujemo više gostiju. Trenutno imamo na raspolaganju 5.000 kreveta, a u narednom periodu gledat ćemo da povećamo broj parking mjesta", rekao je u razgovoru za Klix.ba Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru Jahorina.

Dodao je da će za vikend biti izvanredni uslovi za skijanje s obzirom na to da se tada očekuje stabilizacija vremenskih prilika i ugodne temperature.

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u proteklom periodu bilo je sedam dobro posjećenih skijališta, a pojedina, kao ona na Vlašiću, produžuju sezonu ponajviše vikendom.

"Nismo očekivali ove količine snijega u ovom periodu. Manji je broj turista jer je sezona već na zalasku. Za praznike smo se dobro organizovali i očekujemo da sumiramo podatke o broju posjeta", rekao je za Klix.ba Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK.

U ovoj organizaciji već započinju i pripreme za ljetnu sezonu.

"Posebno bih istakao moto-susrete koji će naljeto biti održani na Vlašiću, a očekujemo 10.000 noćenja. Dolaze nam gosti iz 30 zemalja", rekao je Matošević.