O nepogodnim uslovima
16

Udruženje studenata Studentskog centra KS: Zaslužujemo život dostojan čovjeka

L. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje studenata Studentskog centra (USSC) napisalo je saopćenje za medije povodom problema s kojima se susreću svakodnevno kao osobe koje koriste usluge i borave u uslovima studentskih domova u Sarajevu.

"S početkom ove sedmice, započela je i nova akademska godina, a s tim i svi problemi naših studenata koji žive u studentskim domovima", naveli su na početku saopćenja za javnost i medije.

"Stanje i uslovi življenja u studentskim domovima, već godinama, ispod su granice ljudskog dostojanstva. Posebno zimi, kada sve nedostatke domske infrastrukture naši studenti osjete na svojoj koži, doslovno. Tim povodom naše udruženje je više puta, ali i posredstvom SPUS-a, iniciralo i obavilo više sastanka sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, a sa njih smo, kao što smo i navikli, ponijeli samo obećanja", nastavili su.

Dodaju kako je najdalje u obećanjima otišao je Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo gospodin Konaković, koji je studentima i njihovim predstavnicima u SPUS-u, kao i ranijih godina kada je dolazio u obilazak domova i pompezno najavljivao prosperitet, bez da je trepnuo obećao da će problemi studentskih domova biti riješeni.

"Konkretno, kazao nam je kako će rebalansom budžeta u septembru, koji je kao što vidite prošao, biti predviđena dodatna sredstva za renoviranje studentskih domova. Naravno, od toga nije bilo ništa. S druge strane, iako nije bio rebalans budžeta, Vlada Kantona Sarajevo i Predsjedavajući Konaković su preraspodjelom sredstava potrošili ogromna sredstva, bez da su jednom jedinom markom tretirali ovaj dugogodišnji problem, nego su doznačavali ogromna sredstva pojedincima i organizacijama, pa čak i onim koje su registrovane izvan Bosne i Hercegovine", napisali su.

Ovim putem pozivaju sve aktere vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i opoziciju, da aktualiziraju problem studentskih domova i života u njima, da pređu sa riječi na djela, te da konačno počnu rješavati probleme jedne od najpotentnijih, ali istovreneno i najugroženijih kategorija našeg društva.

"S pažnjom ćemo pratiti rebalans Budžeta KS za 2019., kao i budžet za 2020. godinu, a neće nas zadovoljiti mrvice za kozmetičke popravke. U suprotnom, pozvat ćemo sve studente koji žive u studentskim domovima da konačno ustanu za svoja prava i izađu na ulicu. Tim provodom, zahtijevamo i od naših krovnih predstavnika na Univerzitetu u Sarajevu (SPUS), koji su do sada uvijek imali sluha za nas, da se uključe u ovu priču i da zajedno na njoj istrajemo", zaključili su.