BiH
0

Udruženje penzionera: Strategija fonda PIO/MIO je nepotpuni dokument

FENA
Udruženje penzionera u BiH smatra da je Strategija fonda PIO/MIO, koju je Komisija za reformu fonda PIO/MIO predložila Vladi Federacije BiH, nepotpuni dokument i može biti polazna osnova za reforme fonda PIO/MIO.

"Strategiji nedostaje okvirni iznos novčanih sredstava koja su potrebna za isplatu penzija osobama koje nikad nisu radile ili koje nemaju dovoljno radnog staža", navode iz Udruženja.

Ne daje se ni jasan i precizan odgovor da li će isplata tih penzija ići na teret Fonda ili Vlade Federacije BiH.

"Izgledi da će se doprinosi uplaćivati za drugi stub penzionog osiguranja po dogovoru poslodavca i osiguranika, koje po našoj procjeni iznose oko 0,5 posto tako da će navedeni nedostaci već u prvoj godini desetkovati Fond PIO", navodi se.

Iz bh. udruženja penzionera smatraju bitnim istaći i činjenicu da se Strategija uopće nije bavila pitanjem dugovanja po osnovu obaveznog osiguranja niti je iskazala iznos dugova i način njihovog namirenja.

Predsjednik Udruženja penzionera u BiH Esad Topalović smatra da je sramotno to što Strategija nije ni predvidjela koje će sisteme osiguranja naplate doprinosa primjenjivati PIO/MIO po izvršenoj reformi, s obzirom na to da su se "dosadašnji pokazali apsulutno bezuspješni".

"Komisija nije dala precizan i na činjenicama zasnovan odgovor kako će buduća reforma PIO utjecati na visinu penzija sadašnjih penzionera. Nedostaje procjena da li će te penzije biti smanjene i koliko, a ako neće koliki će biti stepen njihovog povećanja na godišnjem nivou u narednih pet godina", ističe se u saopćenju.