BiH
52

Udruženje novinara RS: Pritisak MUP-a RS na portal Klix.ba je nedopustiv

Klix.ba
Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske osuđuje pritisak Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prema portalu Klix.ba i smatra ga nedopustivim, stoji u reagovanju ovog udruženja.

Nakon što je MUP RS pozvao predstavnike portala Klix.ba na saslušanje i pokušao izvršiti pritisak na njih da otkriju izvore i način na koji smo došli do audiosnimka u kojem stara i nova premijerka RS Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika, oglasila su se brojna udruženja i pojedinci ističući da se radi o klasičnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja.

Posljednji u nizu koji su istakli da je ovakvo ponašanje institucija vlasti nedopustivo jesu novinari Republike Srpske.

"Krajnje je neprimjerno i suprotno demokratskim standardima i praksama u odnosu državnih institucija i medija pozivanje direktora i urednika portala Klix.ba na informativni razgovor povodom emitovanja audiosnimka o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pogotovo zabrinjava informacija da su inspektori MUP RS pokušali citiranjem navodnog zakona zastrašiti novinare tvrdeći da su krivično odgovorni da im prijeti zatvorska kazna. Kako novinari imaju potpuno zakonsko pravo na zaštitu izvora, ovaj informativni razgovor predstavlja nedopustiv pritisak na medije", stoji u saopćenju Udruženja novinara RS.

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske pruža punu podršku urednicima i novinarima portala Klix.ba i poziva MUP Republike Srpske da obustavi svaki dalji postupak, ukoliko se i provodi protiv novinara Klix.ba.