BiH
0

Udruženje BH novinari: Protest Federalnoj policiji zbog ometanja ekipe RTV Mostar

FENA
Mostar
Mostar
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštiriji protest direktoru Uprave policije MUP-a Federacije BiH Zlatku Miletiću zbog ponašanja pripadnika osiguranja zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru i sprječavanja ekipe RTV Mostar u realizaciji priloga.

TV ekipa je danas snimala kadrove zastava na pročelju Federalne zgrade za prilog o aktualnoj odluci Ustavnog suda BiH o skidanju entitetskih obilježja.

Policajac, zadužen za osiguranje te zgrade, je uz verbalne prijetnje, vrijeđanja, legitimiranje i fizička naguravanja spriječio TV ekipu u snimanju priloga.

Udruženje “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima su iznenađeni ovakvim ponašanjem policajaca, budući da je ekipa RTV Mostar više puta do sada snimala zgradu Vlade Federacije BiH, i nikad u tome nije bila spriječena.

U pismu se Federalni MUP podsjeća kako su predstavnici policije Republike Srpske i Federacije BiH prije nekoliko godina potpisali dokument pod nazivom «Smjernice za policiju u ophođenju sa medijima». U jednoj od preporuka iz tih smjernica se kaže da policija ne može da se miješa ili da kazni novinara prilikom obavljanja njegovih opravdanih profesionalnih zadataka.

Novinari imaju pravo snimati, fotografirati, praviti bilješke, posmatrati događaje, praviti intervjue i izvještaje bez prethodne dozvole od vlasti ili policije.

  • Tražimo da se hitno provede istraga i obrazlože činjenice u vezi sa ovim incidentom. Udruženje i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno izvinjenje ekipi RTV Mostar i poduzimnje odgovarajućih sankcije prema osobama koje su novinarsku ekipu verbalno i fizički maltretirale, kaže se u pismu.