BiH
231

UDIK podsjeća na godišnjicu zločina nad Srbima u Kravici

FENA
Foto: UDIK
Foto: UDIK
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) postavilo je transparent na Eiffelovom mostu u Sarajevu sa porukom koja treba da podsjeti javnost na zločin u Kravici.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, na ovaj način UDIK odaje počast stradalim srpskim civilima ovog sela, a poruka na pomenutom mjestu ostaje do daljnjeg.

"UDIK smatra da je obilježavanje svih stratišta važno za Bosnu i Hercegovinu, naročito za grad Sarajevo, te samo negiranje ovog zločina, može otežati kulturu sjećanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo razilaženja u pitanju svih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, i da im na taj način odamo počast", navodi se u saopćenju UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), kako se ističe, pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina.