SDPBiH
0

"Udarom na BHRT Dodik slijedi Karadžićevu politiku"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) najoštrije osuđuje "protuzakonitu i politički motiviranu odluku" o smjeni generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića koju je Upravni odbor BHRT-a donio na sinoćnjoj sjednici.

Kako se u saopćenju za javnost upućenom iz ove stranke navodi, smjena Mehmeda Agovića, predstavlja "nastavak politike RS-ovskog vožda na uništavanju jedinstvenog medijskog prostora u Bosni i Hercegovini, na gotovo identičan način na koji je to 1992. godine činio Radovan Karadžić".

Iz SDP-a BiH upozoravaju da potpuna kontrola koju Dodik ima nad RTRS-om, od uređivačke do kadrovske politike, nije dovoljno za ostvarenje Dodikovog plana - potpune podjele i kontrole medijskog i informativnog prostora u BiH kao uvoda u faktičku podjelu zemlje.

SDPBiH izražava bojazan da ostvarivanje kontrole nad uređivačkom politikom BHT-a smjenom Mehmeda Agovića predstavlja samo početak jednog drugog procesa - podrivanja RTV FBiH, jedne od najrelevantnijih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini čije izvještavanje Dodiku već dugo predstavlja trn u oku, navodi se u saopćenju.