BiH
0

Učitelji u srijedu na protestima ispred Gradske vijećnice u Mostaru

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvosatni štrajk upozorenja održat će se 29. januara u svim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu.

Isti dan, ispred Gradske vijećnice u Mostaru, u 12 sati održat će se protest, odlučeno je na sjednici Sindikata učitelja HNK-a.

Razlozi štrajka i protesta su neisplaćivanje naknade prijevoza djelatnika, neuplaćivanje materijalnih troškova školama, neuplaćivanje sredstava školama za grijanje, te neuplaćivanje sredstava za prijevoz učenika.

Sindikat zahtjeva da Grad Mostar i Općina Čiltuk dugovanja prema školama, djelatnicima i učenicima odmah izvrše te da finansiranje škola uđe u proračun Grada Mostara za 2014. godinu.

Iz Sindikata napominju da su spremni za razgovor i iznalaženje kompromisnog rješenja na obostrano zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja.

"Ako se Grad Mostar i Općinsko vijeće Čitluka ogluše na naše zahtjeve, Sindikat učitelja HNK-a će, pored štrajka upozorenja i protesta, biti prinuđen najaviti i generalni štrajk", navodi se u saopćenju Sindikata učitelja HNK-a.