BiH
0

Učenici Srednje škole Konjic protestuju zbog hladnih radijatora

Klix.ba
Foto: Semir Šabić
Foto: Semir Šabić
Više od 500 učenika Srednje škole Konjic protestovalo je večeras ispred zgrade Općine Konjic zbog hladnih radijatora u svojoj školi, dok je njih stotinjak svoj glas diglo u prvoj smjeni. Učenici su odbili otići na nastavu jer su im učionice hladne i ne mogu normalno pratiti nastavu.

Preduzeće "Energetika", koje je zaduženo za grijanje ove škole, obavijestilo je direktora u prošli četvrtak da grijanja neće biti. Razlog je, kako su rekli, taj što preduzeće nije pripremilo svu potrebnu opremu i cijevi kako ne bi došlo do smrzavanja usljed niskih temperatura. Ovo preduzeće, čiji je većinski vlasnik Općina Konjic, je pred gašenjem.

Roditelji su zabrinuti, a oko 100 djece iz prve smjene je danas samoinicijativno odlučilo da izostane s posljednja dva časa i ode ispred zgrade Općine da traže hitno rješavanje ovog problema. U drugoj smjeni oko 500 učenika napravilo je isti potez iako im je, kako su rekli, zamjenik direktora Nijaz Omerović naredio da se vrate u učionice.

Foto: Semir Šabić
Foto: Semir Šabić

Učenicima se obratio i sekretar Općine Konjic Fadil Tatar, koji im je rekao da oni nisu prava adresa za njihov problem već Ministarstvo obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Istakao je kako je općina upoznala resorno kantonalno i federalno ministarstvo s ovim problemom prije dvadeset dana i da su tražili da im odobre sredstva kako bi osigurali alternativno grijanje, no odgovora nije bilo.

Foto: Semir Šabić
Foto: Semir Šabić

I dok vlasti budu prebacivale odgovornost za rješavanje ovog problema s jednih na druge, učenici ispaštaju. Ne želeći da to trpe danas su jasno i glasno poručili da se u hladne učionice ne namjeravaju vratiti.