BiH
167

Učenici od elektroničkog i električnog otpada napravili lampu, roštilj, detektor metala...

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prezentacija predmeta napravljenih od elektroničkog i električnog otpada, u okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo (EWWR), održana je danas u prostorijama Osnovne škole Aleksa Šantić u Sarajevu.

Učenici deset eko-škola sa područja Kantona Sarajevo su u proteklom periodu organizirali akcije prikupljanja elektroničkog i električnog otpada pod nazivom "Pokreni se-opameti se", koja je za cilj imala jačanje svijesti javnosti o nužnosti odvojenog sakupljanja ove vrste otpada, mogućnostima njegove ponovne upotrebe i reciklaže, te na taj način očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša.

Osim prezentacije predmeta, upriličeno je i proglašenje pobjednika međuškolskog takmičenja u prikupljanju elektroničkog i električnog otpada i izrade predmeta.

Električni i elektronički uređaji i oprema (EE oprema) predstavljaju sve proizvode koji za pravilno djelovanje ovise o električnoj energiji ili elektromagnetskim poljima, kao i opremu za proizvodnju, prijenos i mjerenje struje, te su namijenjeni korištenju pri naponu koji ne prelazi 1.000 V za izmjeničnu i 1.500 V za istosmjernu struju. Kada posjednik električnog ili elektroničkog uređaja odluči isti odbaciti, bilo zbog kvara ili zamjene za novi, bolji uređaj, tada taj uređaj postaje električni odnosno elektronički otpad (EE otpad).

Budući da su učenici bili izuzetno kreativni i svojim radovima odgovorili zadatku, organizatori su odlučili da po dvije škole dijele prvo, drugo i treće mjesto.

Škole koje dijele prvo mjesto u izradi predmeta su OŠ Mula Mustafa Bašeskija, područna škola na Sedreniku, čiji su učenici izradili svjetleću reklamu i OŠ Grbavica 1 čiji su učenici napravili lampu.

Drugo mjesto su osvojile škole OŠ Nafija Sarajlić sa izradom roštilja, te OŠ Osman Nuri Hadžić sa izradom ventilatora.

Treće mjesto dijele OŠ Vrhbosna sa detektorom metala i OŠ Safvet beg Bašagić, čiji su učenici izradili osvježivač zraka.

Koordinatori ovog projekta su Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) i ZEOS eko-sistem, d.o.o (prvi ovlašteni operater sistema upravljanja otpadnom elektroničko-električnom opremom u BiH), dok je partner u realizaciji EWWR-a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

"Vrijednost ovog projekta se ogleda u akciji podizanja svijesti o odvajanju elektroničkog i elektronskog otpada, koja je u BiH na niskom nivou. Električni i elektronski otpad nije miješani komunalni otpad i potrebno ga je posebno odvajati i obrađivati zbog opasnih komponenti koje sadrži", kazala je za Klix.ba Elma Babić Džihanić, pomoćnica direktora ZEOS eko-sistem.

Ona je dodala kako su veliko interesovanje za ovaj projekat pokazala djeca od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, kao i djeca u vrtićima.