BiH
0

U Željeznom Polju uništeno 70 kuća, 300 porodica bez doma

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema preliminarnim informacijama na području općine Žepče uništeno je oko 80 kuća, od čega je 70 u Mjesnoj zajednici Željezno Polje. Štete u infrastrukturi prelaze sumu od deset miliona KM, kazala je Agenciji Fena pomoćnica načelnika Općine Žepče Brigita Lovrić.

Mjesna zajednica Željezno Polje ima 11 sela, a tri su pretrpjela ogromne štete uslijed klizišta. To su selo Čole, Donji Šahmani i Balačići.

Lovrić kaže da je također oštećeno oko 100 kuća na područje općine te da je veliki broj ugroženih kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini klizišta.

"Za sada imamo podatke koliko je porušeno kuća, ali ne i o stradanju poljoprivrednih zemljišta i stoke. Komisija za procjenu štete u općini Žepče je još na terenu, a do sada su obišli oko 95 posto terena", objasnila je.

Iseljeno je 200 do 300 porodica, kaže Lovrić, a oko 80 osoba su u prihvatnom centru u Begovom Hanu, dok su ostali smješteni privatno kod svojih rođaka ili su iznajmili neki prostor.

Lovrić je kazala da je Federalni geološki zavod zadužen da pomogne općinama dodajući da je planirano da im do kraja sedmice uruče neku vrstu projektnog zadatka, odnosno šta bi općine trebale uraditi.

"Također će nam reći gdje su sigurne zone, što se posebno odnosi na klizišta u Željeznom Polju te gdje se ljudi ne mogu vratiti a gdje se mogu vršiti sanacije. Iako su geolozi već dolazili u Željezno Polje, geološka ispitivanja još nigdje nisu urađena", objasnila je Lovrić.

U razgovoru za Fenu naglašava da trenutno pregovaraju s jednom firmom koja bi trebala raditi geološka ispitivanja u selu Mjesna Ravan, jer je to centar Željeznog Polja i predstavlja prioritet. Dodala je da nakon toga planiraju ispitati i ostala klizišta.

Iseljene osobe morat će ostati u prihvatnim centrima do daljnjeg te da se ne zna kada će biti zbrinute.

"Općina ima budžet od šest miliona KM, a za obnovu kuća treba više od toga i mi ne možemo sami to finansirati. Trenutno tražimo pogodne lokacije koje su u vlasništvu Općine gdje bi se mogle izgraditi nove kuće za one stanonike čije su kuće uništene, ali tek nakon što utvrdimo da li te osobe posjeduju zemlju na kojoj mogu graditi kuću", pojasnila je Lovrić.

Kaže da za sada nemaju nikakva obećanja s viših nivoa vlasti, ali da im se javljaju neke humanitarne organizacije koje se nude da naprave nekoliko kuća.

"Na teritoriju općine Žepče sada ima oko 450 do 500 klizišta, a od toga 20 velikih klizišta koje prijete okolnim selima. Općina je do sada uložila oko pola miliona KM u putnu komunikaciju, ali svaka kiša ponovo nanese zemlju na put, tako da nekoliko sela ostane odsječeno", pojašnjava Lovrić.

Prije nekoliko dana stotinjak mještana Željeznog Polja protestovali su pred sjedištem Općine Žepče, zahtijevajući brzu reakciju vlasti na svim nivoima, ali Lovrić tvrdi da to nije stav predstavnika Mjesne zajednice Željezno Polje već da su to pojedinci te da ne zna tačno koji su njihovi zahtjevi.

"Koliko sam shvatila oni žele da im se daju placevi. Nijedna općina nije još podijelila placeve i ne znam zašto bi Žepče bilo posebno. Mi još nemamo ni zakona da to uradimo čak i da imamo zemlju", rekla je Lovrić i dodala da će se Općina pobrinuti za svoje građane te da to nije upitno.

Iako Općina Žepče u svom posjedu nema mnogo zemlje, Lovrić kaže da će se ipak pronaći mjesto za gradnju.

"Upravo tražimo gdje ima općinske zemlje, jer taj plac mora imati infrastrukturu, mora biti u blizini puta i mora biti priključen na vodu i struju. Ali prvo moramo provjeriti da li građani imaju svoje zemlje na kojoj se mogu graditi nove kuće", rekla je u razgovoru za Agenciju Fena pomoćnica načelnika Općine Žepče Brigita Lovrić.