BiH
0

U VTK-u BiH danas raspravljano o tri pravilnika koja se tiču hrane

FENA
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, na osnovu potpisanog protokola s Agencijom za sigurnost hrane BiH, danas je organizirana javna rasprava o tri prednacrta pravilnika koje je pripremila Agencija, a koji se tiču hrane.

Raspravljalo se o prednacrtima pravilnika o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima, o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama, dok će sutra, kako je najavljeno, na dnevnom redu biti pravilnici o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane i o kvalitetu jakih alkoholnih i alkoholnih pića.

Slična rasprava održana je i prije nekoliko dana u Komori kada je raspravljano o šest prednacrta pravilnika o hrani.

Ovi pravilnici, ukupno njih 11, imaju cilj da osiguraju visoki stepen zaštite potrošača, omoguće ravnopravan tretman domaćih proizvoda s proizvodima u Evropskoj uniji i doprinesu većoj mogućnosti izvoza domaćih proizvoda.

Pravilnici o hrani koji se trenutno koriste u BiH, kako je ocijenjeno, nisu u skladu s direktivama EU i stari su više od 20, odnosno 30 godina, a umnogome se ne slažu ni s novom terminologijom koja se koristi u zemljama EU. Uz neke od njih bit će urađeni i posebni vodiči o procesu proizvodnje.

Koordinator u Sektoru za privredu Vanjskotrgovinske komore BiH Zvonimir Papoči ocijenio je kao i većina učesnika današnje rasprave da su ovakvi pravilnici BiH potrebni jer su jedan od uvjeta koji postavlja EU pred BiH.

  • Neke od ovih pravilnika smo već imali, ali mislim da oni nisu bili baš najbolji i smatram da su sada to pravilnici kakve imaju članice EU, rekao je Papoči.

Vanjskotrgovinska komora će objedinjene komentare i stavove svojih članica dostaviti Agenciji za sigurnost hrane BiH najkasnije do 20. septembra, a sve primjedbe i sugestije bit će upućene Upravnom odboru Agencije za sigurnost hrane BiH. Nakon toga pravilnici će biti upućeni Vijeću ministara BiH na usvajanje.