BiH
149

U Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, večeras je u Vijećnice održana Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

U svom prigodnom obraćanju uvodničarka, magistrica Merima Serhatlić-Agarević iz Arhiva BiH istaknula je da 25. novembra 1943. godine udaren čvrst temelj izgradnji današnje Bosne i Hercegovine.

"Tog dana započeta je izgradnja ravnopravne demokratske države, a naša je dužnost da je očuvamo", kazala je Merima Serhatlić-Agarević.

Uvodničarka Serhatlić-Agarević je u svom obraćanju, između ostalog, istaknula da je Savezna skupština u Beogradu 1974.g. donijela novi ustav prema kojem su svim republikama, pa i Bosni i Hercegovini, priznata prava saveznih država, a to znači i pravo na odcjepljenje.

"Bio je to presudan čin na osnovu kojega je Međunarodno povjerenstvo pravnika evropskih zemalja odnosno Badinterova komisija na početku 1992.g., riješila unutrašnju krizu Jugoslavije, tako što je dopustila odvajanje republika od tadašnje Jugoslavije i njihovo priznanje kao samostalnih država. Međunarodno priznanje Republike Bosne i Hercegovine odvijalo se u otežanim uslovima tj. kao dodatni uslov za BiH Badinterova komisija zatražila je održavanje referenduma, kako bi se zaključilo da li je izražena volja njezinog naroda da ona postoji kao samostalna država. Referendum je održan 29.02. i 01.03.1992.g. i na njemu se dvotrećinska većina građana izjasnila za suverenu i nezavisnu BiH, državu građana, naroda Muslimana, Srba i Hrvata i drugih naroda koji u njoj žive", istaknula je Merima Serhatlić-Agarević.

Nakon čestititanja Dana državnosti građanima Sarajeva i BiH, gradonačelnik Ivo Komšić uručio je gradska priznanja.

Plaketu Grada Sarajeva dobio je Ženski fudbalski klub SFK 2000 za postignute rezultate u oblasti sporta i doprinos promociji Grada Sarajeva na domaćem i međunarodnom planu. Od osnivanja 2000. godine do danas, nogometašice SFK 2000 osvojile su titulu prvaka BiH 14 puta, KUP Bosne i Hercegovine 13 puta, te isto toliko puta - izborile se za dobar plasman u okviru UEFA Lige prvaka za žene. U ime Ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Plaketu Grada je primila trenerica Samira Hurem.

Plaketa Grada Sarajeva pripala je i KUD-u "Bulbul" koji već godinama okuplja, obrazuje i kulturno nadahnjuje veliki broj učenika i studenata grada Sarajeva i na taj način kod mladih razvija najpozitivnije ljudske i društvene vrijednosti. Ovo društvo svojim djelovanjem njeguje i čuva od zaborava kulturu i tradiciju naroda Bosne i Hercegovine. Sahudin Kačar, predsjednik KUD-a "Bulbul" primio je Plaketu Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Komšić uručio je nagradu "Graham Bamford" Muhamedu Kunovcu za izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost i humanost, koju je pokazao u noći 18. jula 2016. godine, spasivši život napadnutom taksisti Miloradu Simeonoviću.

U umjetničkom dijelu programa učestvovao je ženski vokalni ansambl Corona.