BiH
0

U USK očekuju pad poljoprivredne proizvodnje i do 30 posto

FENA
Poljoprivrednici s područja USK-a u prvom redu zbog suše, a zatim zbog kašnjenja u realizaciji novčanih poticaja s nivoa Federacije BiH našli su se u veoma teškoj situaciji.

Federalna vlada za ovu godinu planirala je 37.650.000 KM za unapređenje poljoprivrede, kao poticaj biljnoj i animalnoj proizvodnji, međutim, do sada su poticaji isplaćeni samo za prvi kvartal ove godine.

U Vladi Federacije BiH obećali su kratkoročne mjere za prevazilaženje ove situacije, a kašnjenje u realizaciji poticaja, kako je za nedavnog boravka u USK-u izjavio zamjenik federalnog ministra poljoprivrede Rasim Fazlić opravdavaju tek nedavno završenom procedurom apliciranja.

Ukoliko se hitno ne poduzmu konkretne mjere i akcije, direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a Smail Toromanović kazao je da se može očekivati pad poljoprivredne proizvodnje u Kantonu za 20 do 30 posto.

Prema njegovim riječima, zbog teških posljedica ovogodišnje suše i smanjenih prinosa na području Kantona već se bilježe prinudna klanja stoke i prodaja muznih krava zbog nemogućnosti ekonomičnog i isplativog uzgoja.