Ko i kako je izgradio zgradu KIT-a
0

U Tuzli i otkup zlata spada u kreativnu industriju

Piše: D. Brkić
Izgradnja zgrade Kreativne industrije Tuzla (KIT) je od početka podigla prašinu u gradu podno Ilinčice, prvenstveno zbog činjenice da su temelji postavljeni na Sonom trgu.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Nikada u potpunosti nije razriješena dilema da li je zgrada građena u skladu sa zakonom i da li je Općina Tuzla obeštetila vlasnika objekta “Žuta kuća”, zbog činjenice da je objekat izgrađen pod njegovim prozorima.

Zgrada je otvorena sa više od godinu dana zakašnjenja, a nije bilo nikakve svečane ceremonije. U prizemlje su počeli useljavati prvi "kreativci". Najprije frizerski salon, u kojem pored šišanja možete popiti kaficu ili pivo, a potom i radnja za otkup zlata.

"Otkad je otkup zlata kreativna industrija", upitao nas je jedan građanin Tuzle dok smo fotografisali objekat na Sonom trgu.

Odgovor na to pitanje od nadležnih službi nismo uspjeli dobiti, jer se niko nije javljao na službeni telefon.

Ipak, javnost ćemo podsjetiti na javni konkurs raspisan kada je počela gradnja zgrade Kreativne industrije Tuzla, ukupne površine oko 200 kvadratnih metara. U konkursu je navedeno kako je objekat namijenjen za sadržaje u oblasti umjetnosti i kulture, odnosno "kreativni pravci" su trebali biti iz oblasti: muzike, filma, likovne umjetnosti, dizajna, izdavaštva, antikviteta, teatra...

Nigdje nije navedeno da je otkup zlata kreativna industrija, ali je ipak i ta djelatnost smještena pod krov Kreativne industrije Tuzla. Hoće li se na kraju potvrditi i priče kako će centrali dio objekta zauzeti kockarnica?