Akcije "Raduša" i "Delfin"
0

U toku obrada još 40 osoba

SRNA
Uroš Pena
Uroš Pena
U okviru policijskih akcija "Raduša" i "Delfin" protiv organizovanih kriminalnih grupa koje trguju drogom na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina i Policije Brčko distrikta, u toku je obrada još 40 lica.

Do kraja akcije nadležnim tužilaštvima mogli bi biti podneseni izvještaji protiv ukupno 70 lica, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Policije RS Uroš Pena rekao je da je policijski "princip iznenađenja" doveden do savršenstva u  ovim akcijama u kojima je uhapšeno 35 lica i  pretreseno 55 lokacija, a trenutno su podnesena 32 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i zaplijenjena znatna količina opojnih sredstava i drugih predmeta. 

"Finalne aktivnosti ovih akcija bile su 14. i 15. decembra kada smo na prostoru Bijeljine, Brčkog, u Zvorniku, Milićima, Čapljini, Loparama, Ugljeviku i Pelagićevu ukupno lišili slobode 35 lica, tri lica su u bjekstvu, a jedno lice je na izdržavanju kazne", rekao je Pena na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je naglasio da je CJB Bijeljina podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Bijeljina protiv 19 lica za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih sredstava, a da je Policija Brčko distrikta podnijela izvještaj za ovo krivično djelo protiv 13 lica. 

Prema njegovim riječima, u obradi se nalazi još 40 lica, od kojih bi za neke mogli  biti podneseni  izvještaji o počinjenom krivičnom djelu, a za neke zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog uživanja opojnih droga. 

"U pretresima su oduzete određene količine opojnih sredstava, tačnije 478 grama kokaina, 190 grama heroina, određena količina marihuane, veći broj preciznih vaga za vaganje opojnih droga, dva karabina, jedna poluautomatska puška, jedna puška ručne izrade, oko 500 puščanih metaka kalibra 7,9 milimetara, tri pištolja marke CZ, jedan pištolj marke češka "zbrojovka", veći broj pištoljske municije", rekao je Pena. 
On je dodao  da su pronađeni  predmeti i sredstva za pakovanje, miksanje i korištenje opojne droge, više od  350 tableta sa narkotičkim svojstvima, 3.400 evra i 4.500 KM, dokumenta i pečati koji su služili za falsifikovanje dokumenata i  veći broj mobilnih telefona i SIM kartica. 

Pena  je naglasio da je prema policijskim saznanjima kriminalna grupa prometovala sa oko dva  kilograma različitih droga, te da je ogroman značaj ove akcije zbog toga, kao i zbog činjenice da je riječ  o manjim sredinama Bijeljini  i Brčkom. 

Direktor Policije RS izrazio je nadu da će ovim akcijama policijskih agencija u BiH biti zadovoljni i građani i policajci koji su odradili dobar posao. 

On je podsjetio da su akcije kodnih naziva "Delfin" i "Raduša" započete još početkom godine na osnovu operativnih saznanja koje su imale policije RS i Brčko distrikta,  s ciljem presijecanja nedozvoljenog prometovanja opojnih sredstava. 

Pena je rekao  da su u akcijama učestvovali Policija Brčko distrikta, pripadnici CJB Bijeljina, CJB Doboj, CJB Trebinje, CJB Banjaluka, Uprava kriminalističke policije RS, MUP-ovi Hercegovačko-neretvanskog kantona odnosno Policijske uprave Čapljina i MUP-a Posavskog i Tuzlanskog kantona i Granične policija BiH. 

Šef Policije  Brčko distrikta Goran Lujić rekao je da su aktivnosti u okviru akcija "Raduša" i "Delfin" još u toku, te da će broj od 32 prijavljena i 35 uhapšenih biti puno veći. 
On je naglasio da je riječ na dodatnim prikupljanjima informacija i provjerama nakon čega bi slijedilo i dodatno dostavljanje izvještaja tužilaštvima. 

Prema Lujićevim riječima, izvršioci ovih kriminalnih radnji su u 90 odsto slučajeva povratnici u izvršenju krivičnih djela i do sada su više puta procesuirani, što daje dodatni značaj suzbijanju njihovih aktivnosti.

Na konferenciji za novinare prikazani su i snimci pretresa određenih lokacija i zaplijenjenih predmeta izvedenih u okviru akcija "Delfin" i "Raduša".