BiH
1

U TK 15.000 raseljenih osoba i osam kolektivnih centara

FENA
Prema evidenciji Kantonalnog ministarstva za rad, socijlanu politiku i povratak, na području Tuzlanskog kantona živi 15.000 raseljenih osoba, koje se nisu vratile na prijeratna prebivališta.

Nadležno kantonalno ministarstvo zajedno s ministarstvom za ljudska prava BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba narednih godina planira motivirati ljude na povratak, i to izgradnjom kuća po sistemu ključ u ruke.

U šest općina Tuzlanskog kantona i danas ima osam kolektivnih centara u kojima živi 510 porodica. U ovoj godini za povratak na svoja prijeratna imanja prijavilo se samo osam osoba. Očekivanja su da u naredne dvije godine kolektivni centri budu zatvoreni.

Sead Hasić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK-a navodi da će biti i onih koji se nikada neće vratiti svojim kućama. Razloga je mnogo, a ključni je, po riječima ministra Hasića, loša ekonomska situacija.

Kantonalno ministarstvo iduće godine u budžetu će osigurati sredstva za subvencioniranje troškova za vodu u kolektivnim centrima uz naglašavanje da ovo ministarstvo već godinama plaća dio troškova za struju i ogrjev u kolektivnim naseljima.