Zima ponovo "pokazuje zube"
0

U srijedu u Bosni snijeg, u Hercegovini nevrijeme

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Vremenske prilike na prostoru BiH narednih dana obilježit će sniježne padavine, hladnoća i jak vjetar koji će posebno biti izražen u južnim dijelovima naše zemlje, a u Hercegovini ledena kiša, potvrdili su iz hidrometeoroloških zavoda FBiH i RS-a.

"Intenzitet ovih pojava biće znatan, posebno što se tiče vjetra, a sa tim vjetrom, naravno, doći će i do pojave smetova u planinama i do veće količine snježnog pokrivača. U nižim krajevima to će biti od 10 do 20 centimetara snijega, a na planima od 30 do 40 centimetara snježnog pokrivača", rekao je za Srnu Igor Kovačić, sinoptičar meteorolog iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Željko Majstorović, federalni hidrometeorolog, rekao je za naš portal da će se slično vrijeme zadržati narednih 10-tak dana i da nas toplije vrijeme očekuje tek nakon 18. marta. On je dodao da će narednih dana temperature biti ispod godišnjeg prosjeka, a posebno će hladno biti tokom večernjih sati.

Na području Bosne puhat će vjetar, dok će u Hercegovini puhati vrlo jak jugo i jugoistočni vjetar. Očekuje se i ledena kiša i izuzetno jaki olujni vjetar.

Jutarnje temperature na planinama i visoravnima iznosit će od minus osam, u ostalim krajevima od minus pet do nula, a maksimalne dnevne će na zapadu biti niže i bit će od minus četiri, na istoku oko četiri, a na jugu do osam stepeni Celzijusa. U Sarajevu će jutarnja temperatura biti minus pet, a dnevna do nula stepeni Celzijusa.