BiH
0

U Srebrenici ponovo obilježja vašara: Prodaju se ćevapi, janjetina, bižuterija...

Piše: A. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prodavači iz različitih gradova u Bosni i Hercegovini od ranih jutarnjih sati su u Srebrenici gdje na štandovima prodaju različite predmete od kojih su mnogi neprimjereni mjestu i činjenici da će se danas klanjati dženaza žrtvama genocida.

Na štandovima koji se nalaze svega stotinjak metara od Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari mogu se vidjeti majice s brojem 8.372 koji asocira na broj srebreničkih žrtava tokom genocida 1995. godine, ali i tespihi, srebrenički cvjetovi, slatkiši, knjige, zastave i sl.

Kako javljaju reporteri portala Klix.ba mnogo je prodavaca koji nude ćevape, janjetinu, sokove, ali i bižuteriju i druge poklone.

Cijene nisu iste na svakom štandu, a kako kažu prodavaci, cijena zavisi od nabavke i daljine puta s kojeg su došli.

Kažu da dobro zarade, a neki od njih u Srebrenicu dolaze svake godine.

U blizini Memorijalnog centra u Potočarima jutros je uočeno nekoliko kombija i autobusa koji su dovezli ljude, većinom romske nacionalnosti, zbog prosjačenja.

Osobe koje najčešće prosjače su žene srednjih godina i djeca. Nisu željeli govoriti, a neki kažu da su stigli s porodicom.

Kao razlog dolaska u Srebrenicu navode zdravstvene probleme.

Osobe koje su ih dovezle kombijima i autobusima kažu da su im članovi porodice, a policija ih pokušava skloniti s mjesta koje se nalazi u blizini Memorijalnog centra.

Podsjećamo, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković prošle je godine obećao da će se povesti računa o ovom aspektu obilježavanja genocida u Srebrenici, poručivši da dženaza u Potočarima nije vašar, mjesto za transparente i selfije.