Čaršijska džamija
0

U Srebrenici obilježena godišnjica smrti Hatidže Mehmedović

FENA
Prigodnim vjerskim programom u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, danas je obilježena prva godišnjica smrti srebreničke majke Hatidže Mehmedović.

Mehmedović je bila predsjednica udruženja "Majke Srebrenice“, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za nedužne žrtve.

Aktuelna predsjednica ovog udruženja Fazila Efendić kazala je danas da je Hatidža svima ostavila u obavezu da se bore za istinu i pravdu.

"Teško je bez Hatidže. Obaveza nam je da budemo istrajni u borbi za istinu i pravdu, da nastavimo Hatidžin put", istakla je.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Medžlis islamske zajednice Srebrenica donio odluku da se današnjeg dana učenjem tevhida sjete Hatidže Mehmedović.

"Danas je godina dana od kako je rahmetli Hatidža preselila. Naš cilj je i želja da u narednim godinama uključimo i ostale ljude, organizacije, ustanove za obilježavanje ovog dana. Gledaćemo da svake godine 22. jula bude 'Dan sjećanja na Hatidžu Mehmedović'", rekao je Peštalić.

Istakao je da je Hatidža bila žena koja je obilježila jedan period, žena koja je izgubila sve na ovom svijetu, a nikada nije izgubila nadu u bolji život i bolje dane, nadu za djecu koja se rađaju u Srebrenici.