BiH
858

U Sloveniji spreman helikopter i čamci za pomoć u BiH, zahtjev kasno stigao

Piše: J. H.
Zbog novonastale situacije sa poplavama u Bosni i Hercegovini, Makedonija, Slovenija i Hrvatska ponudile su svoju pomoć u opremi i ljudstvu.

Da bi pomoć navedenih država stigla u poplavljena područja u našoj zemlji, trebalo je jučer što hitnije uputiti zahtjev preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. Međutim, to se nije desilo.

"Jučer oko 12:00 sati ponudili smo pomoć Bosni i Hercegovini, ali je zahtjev stigao tek sinoć u 22:00 sata. Ne znam zašto je trebalo toliko dugo. Dobio sam potvrdu da su dva čamca i helikopter sa ekipama pripremljeni i čekaju u Ljubljani", kazao je za Klix.ba David Brozina, zamjenik ambasadora Slovenije u BiH.

U pomoć BiH doći će i helikopteri iz Hrvatske, a pomoć je danas ponudila i Makedonija radi prevazilaženja velikih poplava izazvanih vremenskim neprilikama.

Kako je kazao makedonski premijer Nikola Gruevski, spremni su da u što kraćem roku, u skladu sa njihovim mogućnostima, stave na raspolaganje sve neophodne resurse sa kojima raspolažu u cilju saniranja šteta koje su izazvane prirodnim nepogodama.