BiH
310

U Siriji poginuo Midhat Đono zvani Usama Bosni iz Hadžića

Klix.ba
Midhat Đono: Život izgubio u saobraćajnoj nesreći
Midhat Đono: Život izgubio u saobraćajnoj nesreći
Manje od mjeseca dana nakon što je poginuo 25-godišnji Nusmir Pjanić iz Kalesije, u Siriji je život izgubio još jedan bosanskohercegovački državljanin.

Riječ je o Midhatu Đoni Mitketu alias Usama Bosni, prenosi Saff. Naime, Bajro Ikanović, osoba poznata javnosti od 2007. godine kada je osuđen za pripremanje terorističkog napada u BiH, napisao je na svom Facebook profilu da je Đono stradao kao pripadnik Islamske države Iraka i Šama, ali ne u borbi već u saobraćajnoj nesreći prilikom povratka iz akcije spomenute grupe protiv kurdske PKK.

Sa Đonom su navodno još bili glavni vojni emir u Rakki, Sejfullah Čečen, i izvjesni ebu Bekr Turki. Midhat Đono je živio u sarajevskoj općini Hadžići.

Bio je najbliži saradnik Bajre Ikanovića, sa kojim je i otišao u Siriju. Ikanović je tokom boravka u Siriji bio ranjen, ali i dalje se nalazi na tamošnjem ratištu.

Do sada je u Siriji stradalo najmanje sedam bh. državljana.

Sredinom marta ove godine na ratištu u Siriji poginuo je Ferid Tatarević iz Zenice, bivši pripadnik odreda El-Mudžahid. Prije njega stradali su Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile, Senad Kobaš iz Travnika, Emedin Velić iz Sarajeva, Muaz Šabić iz Zenice, Mirza Ganić i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori.

Također, u Siriji su živote izgubili i Naman Damolli iz Prištine i Muhamet Koprova iz Mitrovice. Među Albancima koji su poginuli u Siriji su i Halit Maliqaj iz Tirane, Ermal Xhelo iz Vlore, Nimetullah Imeri i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeqiri iz Gostivara i Muaz Ahmeti iz Preševa.

Prema informacijama koje su potvrdile policijske agencije, najmanje 52 osobe iz Bosne i Hercegovine borile su se u Siriji.

Navodno, u našu zemlju vratile su se 32, u ostalo ih je još 20.