BiH
0

U Sarajevu u toku sjednica Vlade FBiH

FENA
U Sarajevu je u toku 53. sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti raspravljano, između ostalog, o Nacrtu zakona o stočarstvu, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave te Prijedlogu uredbe o dopuni Uredbe o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka i načinu utvrđivanja cijene svježeg sirovog mlijeka.

Ministri će odlučivati i o Prijedlogu uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće, Prijedlogu uredbe o pravilima za učestvovanje zainteresirane javnosti u postupku izrade federalnih pravnih propisa i drugih akata kao i Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog protokola o saradnji između Vlade FBiH i ImmoFinanzCenter - International finance Management.

Na dnevnom redu je i Prijedlog izjašnjenja na Inicijativu Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH, Prijedlog inicijative za poduzimanje aktivnosti radi donošenja propisa na državnom nivou za rješavanje statusa JP "Bosanskohercegovačke šume", Sarajevo i ostalih pravnih osoba osnovanih od RBiH kao i Akcioni plan za usklađivanje jedinica za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s Prijedlogom zaključaka.

Bit će govora i o Informaciji o veterinarskim dijagnostičkim laboratorijama na teritoriji FBiH, Prijedlogu izjašnjenja na Amandman na Prijedlog zakona o autocesti na Koridoru Vc, koji je podnio Tomislav Mandić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH te Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog sporazuma o izmjenama Sporazuma između BiH, FBiH i RS o prijenosu nadležnosti i nastavku finansiranja i rada Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica u skladu sa članom XVI Aneksa VII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Ministri će razmatrati i Informaciju o mogućnosti realizacije projekta "Otvaranje površinskog kopa Kotezi i izgradnja termoelektrane Bugojno", Informaciju o statusnim problemima Željezara "Zenica" d.o.o. Zenica na ime potraživanja od FBiH te Informaciju o pismu namjere privrednog društva RFK "Valjčići" d.d. Konjic za kupovinu udjela tvornice ležajeva UTL d.o.o. Vogošća.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o zaduženju FBiH putem emisije obveznica FBiH te Informacija o kreditu Svjetske banke - Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za Projekt razvoj navodnjavanja.

Vlada FBiH razmotrit će i Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo za razrješenje dužnosti članova Uprave JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo, Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo za imenovanje vršioca dužnosti direktora JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na prijedlog za privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na prijedlog za privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo kao i Prijedlog odluke o ostvarivanju prava po osnovu nezaposlenosti povratnika iz FBiH u RS, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.