BiH
43

U Sarajevu potvrđen slučaj bruceloze

Piše: I. P.
Veterinari su na neimenovanoj farmi u općini Novi Grad Sarajevo otkrili za sada jedan slučaj bruceloze kod muzne krave.

Kako su za portal Klix.ba rekli iz Veterinarske stanice KS, cijeli slučaj je pod kontrolom.

"Do saznanja o zarazi došlo je prilikom kontrole na jednoj farmi goveda, a imali smo jedan pozitivan uzorak. S obzirom na to da na toj farmi ima 16 goveda i 60 ovaca, postoji opasnost od širenja bolesti. Bruceloza može preći i na ljude pa smo predvidjeli potrebne mjere i obavijestili smo nadležnu veterinarsku inspekciju. U pravilu, farma se mora izolirati, životinje ne smiju ulaziti na farmu, niti izlaziti sa farme. Mlijeko zaražene krave ne bi se trebalo koristiti za ljudsku upotrebu ili bi se trebalo termički obraditi – kuhanjem. Nalaže se i kontrola svih životinja na imanju, kako bi se utvrdilo da li se bolest proširila i to je sada primarno“, rekao je za Klix.ba Igor Jerković, izvršni direktor Veterinarske stanice Kantona Sarajevo, dodavši da mu nije poznato da li farma distribuira mlijeko.

“Pošto na imanju postoji šest muznih krava, to je dovoljna količina mlijeka i ono se možda i distribuira na druga mjesta, ali ne mogu reći sa sigurnošću. Mlijeko se može prokuhati, ali bojazan postoji kod sireva i drugih proizvoda koji se prave od neprokuhanog mlijeka“, rekao je Jerković.

Na farmi je bio veterinar Salmir Velić, koji je za Klix.ba objasnio da veterinari ne mogu otkrivati podatke o farmi.

“Mi smo dužni da prijavimo bolest veterinarskoj inspekciji. Poslije, kad predamo nalaze Veterinarskom fakultetu i oni budu pozitivni, fakultet obavještava Inspekciju i onda inspektor jedini može pisati zapisnik i izvršavati mjere kao što su dezinfekcija, deratizacija i slično“, rekao je Velić.