BiH
0

U Sarajevu otvoren treći salon okusa "Fine Wine & Good Food"

FENA
U sarajevskom hotelu "Holiday Inn" danas je otvoren Treći međunarodni Salon okusa "Fine Wine & Good Food", koji organizira Udruženje Salon okusa u saradnji s Ambasadom Republike Slovenije.

Dvodnevni Salon je otvorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, koji je istakao da naša zemlja nije veliki proizvođač vina, ali da su vina koja se ovdje proizvode izuzetno kvalitetna.

"Prozvodnja vina je dio naše tradicije, a i konzumacija sve više raste tako da je količina od dva litra po glavi stanovnika iz 2002. do danas utrostručena", dodao je Šarović.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Andrej Grasselli rekao je da mu je zadovoljstvo što se već treći put u Sarajevu održava ova izložba dobrog vine i hrane koji su proizvedeni potpuno prirodnim putem.

Organizatorica salona Barbara Pribožić-Leka izjavila je da na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje preko 45 izlagača iz osam zemalja koji predstavljaju svoje delicije.

Pored već tradicionalnih radionica o spajanju vina i hrane, i ove godine će žiri sastavljen od eminentnih bh. novinara imati čast da slijepim ocjenjivanjem izabere najbolji pjenušac, bijelo i crno vino Salona.

Ovogodišnji Salon okusa je upotpunjen dodatnim turističkim programom koji promovira turističke lokalitete iz regiona s akcentom na gastronomsku baštinu autohtonih jela i pića.