Nastavljeno istraživanje o žičari
10

U Sarajevu održana Šetnja do vidikovca na Trebeviću

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo centar za savremenu umjetnost (SCCA) u nedjelju je organizovao performativnu "Šetnju do vidikovca" posvećenu Trebevićkoj žičari, u okviru projekta "Individualne utopije nekad i sad: diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko?".

Autorica koncepta je Armina Pilav, a urednica i producentica Asja Hafner, SCCA/pro.ba. Ovim je, kako su naveli organizatori šetnje, nastavljeno istraživanje o žičari, planini Trebević i njenoj (ne)povezanosti sa gradom.

Šetnja je imala ukupno šest stajališta, a završila je na lokaciji Opservatorija. Učesnici su krenuli iz parka prekoputa Vijećnice, obišli donju stanicu i odmorili kod preostalog podnožja stuba žičare, a potom i kod arheoloških ostataka bob-staze, koja je danas galerija grafita pod otvorenim nebom.

Potom su došli do vidikovca i ustanovili da je pogled isti kao prije, dok je trebevićka žičara "tu negdje". Na kraju su odmorili i izletovali kod arheoloških ostataka opservatorije, odnosno stare austrougarske tvrđave koja je funkcionalno transformisana u opservatoriju.