Raznovrsna ponuda
0

U Sarajevu održana promocija Nacionalnog parka Sutjeska

I. S.
Nevena Novović, stručna saradnica za turizam (Foto: I. Š./Klix.ba)
Promocija Nacionalnog parka Sutjeska je održana danas u Sarajevu. Građanima je omogućeno da se bolje upoznaju o svim sadržajima koje on nudi.

Stručna saradnica za turizam Nevena Novović je istakla da im je izuzetno drago što su ovdje kako bi promovisali Nacionalni park Sutjeska.

"Vrlo brzo smo stigli ovdje, udaljeni smo nekih stotinjak kilometara. Za sat - sat i po vremena ste kod nas. Tu smo još 2 dana i bićemo tokom cijele ove sezone. Želimo upoznati građane Sarajeva sa svim proizvodima koje mi nudimo u Nacionalnom parku Sutjeska. Ono što možemo da vam kažemo jeste da se u doba pandemije proglašavamo kao 'korona-free' zona obzirom da je većina naših zaposlenih vakcinisana. Nalazimo se na preko 16 hiljada kvadratnih metara tako je to izuzetno velika površina. Nema gužvi, a priroda je netaknuta. Imamo sve što je potrebno u ovom periodu. Pozivamo vas da dođete kod nas jer toliko toga imamo da ponudimo: brojne ture, obilaske, smještaje i tome slično", rekla je ona.

Podsjetila je i na sve ljepote koje su nalaze ovdje.

"Akcenat je na prašumi Perućici. Ona je jedinstveni biser ne samo naše zemlje nego generalno Evrope. To je posljednja sačuvana prašuma na ovom području. To su 'naša pluća Evrope', kako je s pravom zovemo. Apsolutno je netaknuta, bez ikakvog utjecaja čovjeka. Ture su isključivo moguće uz pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska upravo zbog toga što moramo da čuvamo taj raznovrsan ekosistem. Moram da navedem i naš Memorijalni kompleks Bitke na Sutjesci na osnovu kojeg je i nastao Nacionalni park. Maglić, najviši vrh BiH, jezera Zelengore... puno je toga. Treba vam više dana kako bi sve obišli. Za početak je dovoljan vikend aranžman od dva ili tri dana", kazala je ona.

Nacionalni park Sutjeska također posjeduje značajne smještajne kapacitete.

"Postoji Hotel Mladost sa oko 150 ležajeva. Naši apartmani u Vilama Volujak i Maglić imaju oko 130 ležajeva. Paviljonski kamp i planinske kuće su na Zelengori na Prijevoru, to su katuni. Imamo i bazen od 16.000 metara kvadratnih koji je praktično jezero. Ponuda je zaista raznovrsna i prigodna je za sve dobne skupine. Sigurno će svi pronaći nešto za sebe", zaključila je Novović.

Trenutno čekaju ublažavanje epidemioloških mjera. Postoje tradicionalne manifestacije kao što su OK Fest i Auto-moto reli. Nadaju se da će ih ove godine moći realizovati barem u nekom manjem obimu. Dobra vijest je ta da su individualne posjete u svakom slučaju moguće.