BiH
131

U Sarajevu je ostalo samo pet brica, a za sve je kriv Wilkinson

FENA
Prije pola stoljeća posjećivanje brijačnica u sarajevskoj čaršiji bila je rutina, ali da je ovaj zanat otišao u historiju pokazuje činjenica da danas brijanje rijetko ko radi. Jedan od posljednjih brica u Sarajevu je 71-godišnji Faid Vladović.
Foto: FENA
Foto: FENA

"U Sarajevu je ostalo još pet brica. Niko novi nije izučio ovaj zanat, pa s nestankom nas, nestat će i brica", kaže Faid.

Njegova radnja je smještena blizu sarajevske katedrale u ulici E. Mulabdića i nosi naziv "Faid". Vladović kaže da se ovim zanatom bavi već 53 godine.

"Danas se teško živi od ovog zanata. Sedmično me posjete dvije do tri mušterije. Osim starog Čolpe s Pehlivanuše, dolaze samo stranci", dodaje.

Zanat je izučio kod poznatog sarajevskog pedikera Šefkije Mišića, a kaže da su većina sarajevskih brica učili baš kod njega.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Nakon toga sam 23 godine radio kod Ahmeda Kadića. On se odselio u Tursku, pa sam kupio radnju. Sve su to legende Sarajeva", prisjetio se Faid.

Njegov najdraži mušterija je bio Asim Ferhatović Hase koji je redovno posjećivao njegovu radnju.

Vladović je kazao da je nemoguće živjeti od ovoga zanata te da novac zarađuje radeći kao frizer. Većina sugrađana danas sami uređuju brade.

"Takva je sudbina cijeloga grada. U mom slučaju kriv je Wilkinson", zaključuje kroz šalu Vladović.

Foto: FENA
Foto: FENA