Mjerenja kvaliteta
0

U Sarajevu čist zrak kao na Havajima

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sunčane naočale, lagana odjeća dugih rukava i šešir obavezni su odjevni predmeti za vrijeme ljetnih, sunčanih dana koji sa sobom nose i rizik od UV zračenja. No, ovo je ujedno i vrijeme kada se građani Sarajeva mogu odmoriti od smoga i tipične zimske magle.

Trenutne vremenske prilike sa sobom donose prirodne promjene vazdušne mase, što dovodi i do pročišćavanja zraka, javljaju iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

"Kvaliteta zraka, prema rezultatima mjerenja stranica u Sarajevu, je na zavidnom nivou. Koncentracija sumpordioksida i azotnih oksida i čađi koja tokom zimskih dana znaju biti jako visoka, a posljednjih nekoliko dana je ima ispodgraničnu vrijednosti. Ovo je uz južni vjetar utjecalo na kvalitet zraka u Sarajevu, koji je danas čist kao na Havajima", kazao je za Sarajevo-x.com Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Tako naprimjer koncentracija sumpordioksida, koja je u janurau ove godine iznosila oko 600, a na pojednim mjestima čak i rekordnih 800 miligrama, jučer je smanjena na 31 miligram.

Bez obzira na čist zrak, vedro vrijeme bez oblaka dovodi do pojačanog UV zračenja, te se građanima savjetuje stalni oprez prilikom izlaska iz kuće.

"Treba imati na umu da ni krema za sunčanje ne pruža aspolutnu zaštitu, jer ona samo služi za produžavanje bezbjednog boravka na suncu. Vrlo visoke vrijednosti zahtijevaju i ostanak u kući u kritičnom periodu dana. Posebno pažnju trebaju skrenuti na djecu i osobe sa osjetljivom i svjetlom kožom", navodi Tais.

Iz Federalnog hidrometerološkog zavoda savjetuju da je prilikom izlaska vani preporučljivo potražiti sjenu, ali treba biti svjestan da voda, pijesak, beton, stijene, refleksijom UV zračenja mogu povećati nivo UV zračenja i u sjeni. Dobro je koristiti odjeću od gusto tkanog materijala, jer UV zrake mogu prodrijeti kroz rijetku tkaninu.

Koža i oči su ljudski organi koji su najviše izloženi sunčevom ultraljubičastom zračenju. Važno je naglasiti da koža ima kapacitet prilagođavanja UV zračenju proizvodnjom melanina koji štiti od UV izloženosti, dok ljudsko oko takav kapacitet nema.