Lokalitet Podgaj-Tekija
13

U sarajevskoj općini Centar popucala saobraćajnica, građani strahuju za svoju sigurnost

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Dijelovi saobraćajnice na lokalitetu Podgaj-Tekija, tačnije na tranzitu kod RSG radija i benzinske pumpe u sarajevskoj općini Centar, uzdužno su popucali. Riječ je o prometnoj cesti u čijoj blizini se gradi stambeno-poslovni objekat, te su nam iz navedene općine istakli da su izlazili na teren.

Osim što je riječ o prometnoj saobraćajnici, u njenoj okolini ima mnogo domaćinstava čija bi sigurnost njenim većim urušavanjem mogla biti ugrožena.

Nakon što su se redakciji portala Klix.ba javili građani koji žive na tom području, fotoreporter je izašao na teren gdje je zabilježio da je saobraćajnica popucala na tom dijelu, ali i da su pukotine naknadno sanirane.

Tim povodom smo kontaktirali Općinu Centar iz koje su naveli da je 1. maja inspektor izašao na teren i ustanovio takve navode.

"Istog dana izvođači, nadzor i projektanti su poduzeli sve mjere kako bi se zaštitila kosina koja nosi saobraćajnicu. Također, izvršeno je zaptivanje pukotina na saobraćajnici kako bi se moglo pratiti eventualno pomjeranje tla. Odmah se pristupilo konstruktivnim radovima u cilju zaštite saobraćajnice i građevinske jame. Inspekcijski nadzor se vrši redovno", istakli su.

Iz Općine Centar su istakli da investitor posjeduje rješenje i urbanističku saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta.

"Riječ je o rješenjima kojima se investitoru odobrava izvođenje pripremnih i radova na izgradnji, a njih je izdala Služba za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar", poručili su u Općini Centar.