Kritike
0

U RTRS-u od 514 zaposlenih samo 10 Bošnjaka

FENA
Raspravom o izvještaju o radu Radio-televizije RS-a (RTRS) u prošloj i planovima u ovoj godini danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na početku zasjedanja šef poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić uputio je kritike na programski i kadrovski rad RTRS-a, ističući da od 514 uposlenih, samo 10 su Bošnjaci.

"Kada je u pitanju prvenstveno program Televizije RS-a, evidentno je da su to sadržaji samo jednog naroda i da se govori o kulturi, tradiciji, religioznom opredjeljenju samo jednog konstitutivnog naroda i mi na takav način ne možemo prihvatiti i razumjeti poziciju javnog emitera koji bi trebao da zadovoljava interese svih populacija“, rekao je on.

Uputivši brojne kritike na rad RTRS-a, Salkić je najavio i da poslanici te stranke neće prisustvovati završnom izlaganju direktora te medijske kuće.

Inače, i tokom sinoćnjeg zasjedanja u Skupštini RS-a je vođena burna rasprava vladajućih stranaka i opozicije o radu RTRS-a, posebno zbog činjenice da Televizija RS-a tu tačku nije direktno prenosila.

Poslanici opozicije su pored brojnih kritika programa RTRS-a, uz stav da favorizuje samo jednu stranku, zatražili i izvještaj o izgradnji RTV doma u Banjoj Luci, dok je direktor RTRS-a Dragan Davidović u uvodom obraćanju rekao da je ta medijska kuća u 2008. godini "ostvarila najveći prihod u istoriji od 21,5 miliona KM i jedna je od najkredibilnijih institucija RS-a”.

Poslanik SBiH Adib Đozić rekao je u obraćanju da je izbio "manji incident" kada su poslanici iz reda bošnjačkog naroda napustili skupštinsku salu za vrijeme dok im se obraćao direktor RTRS-a Dragan Davidović iz razloga jer "njegov moralni lik vrijeđa dostojanstvo bošnjačkog naroda zbog čega nisu željeli da ga slušaju".

On je predložio da RTRS u skladu s ustavnim principom konstitutivnosti naroda u entitetu, RS, adekvatno zastupa u svom programu političke, kulturne, religijske i druge sadržaje, koji afirmiraju bošnjačko, etničko biće i bosanski jezik kao bitno obilježje tog naroda.

Raprava o radu RTRS-a je još u toku.