BiH
3

U RS-u sve više humanitarnih akcija za socijalno ugrožene

Piše: G. D.
Prikupljanje novca za liječenje i zbrinjavanje socijalno ugroženog stanovništva u brojnim humanitarnim akcijama pokazuje da i građani Republike Srpske i u teškim vremenima misle na one kojima je pomoć najpotrebnija.

Kompanija m:tel tako je, na primjer, za napune dvije godine aktivirala 227 humanitarnih akcija putem brojeva za pomoć ili prosječno - 11 mjesečno. Još nije izračunato koliko je tokom tih akcija prikupljeno novca, ali je sigurno da je riječ o velikoj sumi. Tokom 2014. godine aktivna su bila 123 humanitarna broja, a u godini prije realizovane su 104 humanitarne akcije.

Najčešće je riječ o prikupljanju pomoći za liječenje, ali brojni su i zahtjevi za pomoć udruženjima oboljelih i ugroženim kategorijama stanovništva.

Postoje povremeno i zahtjevi za prikupljanje pomoći za obnavljanje vjerskih objekata. Ključna karika u skupljanju ovakve pomoći su mediji, ističu u Humanitarnoj organizaciji "Budimo ljudi".

"Tako je za Sergeja Vojašćuka prikupljeno 36.000 od potrebnih 40.000 maraka. Slično je i sa Dražanom Andrićem iz Bijeljine, kojem je potrebna transplatacija bubrega, a u majskim poplavama je izgubio sve", kažu u ovoj organizaciji.