BiH
0

U RS-u počela nova akademska godina, predavanja odgođena na dva fakulteta

FENA
Nastava u novoj akademskoj 2013./2014.godini počela je danas na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Za razliku od prethodnih godina, nastava je počela 14 dana ranije, da bi planirani nastavni program bio ranije završen zbog praznika u januaru.

Ipak, na Fakultetu političkih nauka i na prvoj godini Akademije umjetnosti u Banjoj Luci studenti nisu danas krenuli na predavanja.

Na Fakultetu političkih nauka nastava će početi 14. oktobra, jer je ta visokoškolska ustanova tražila odgodu očekujući da će u narednih sedam do deset dana biti izvršen tehnički prijem nove zgrade Fakulteta.

Za studente prve godine Akademije umjetnosti nastava počinje 7. oktobra, odlučeno je na sjednici Senata Univerziteta 26. septembra.

Odgoda početka nastave za studente prve godine tražena je iz razloga što će treći upisni rok, s obzirom na prirodu prijemnih ispita, trajati više dana.

Senat Univerziteta u Banjoj Luci je u oba slučaja uvažio ove molbe, uz isticanje da će Fakultet političkih nauka i Akademija umjetnosti biti u obavezi da nadoknade nastavu ili da prolongiraju završetak ljetnog semestra.

Univerzitet u Banjoj Luci upisao je u akademskoj 2013./2014. godini 3.300 brucoša, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predavanja će u prvoj godini pohađati oko 2.500 brucoša.