Oprezno i po propisu
0

U RS počelo kažnjavanje vlasnika vozila sa zatamnjenim staklima

Piše: D. T.
Kako je i najavljeno, policija RS je od ove sedmice počela kažnjavati vozače koji na svojim automobilima imaju zatamnjena stakla, to jeste folije drugačje od onih fabrički propisanih.

Kako smo se mogli uvjeriti, policijske patrole danas su u Banjoj Luci zaustvljale sva vozila koja imaju zatamnjena stakla.

U MUP-u RS su nam rekli da su ovi propisi doneseni još 2007. godine, ali da će od ove godine biti primjenjivani pa će vlasnici vozila biti kažnjavani.

"Vozači su imali čak pet godina da uklone neodgovarajuće folije sa vjetrobranskih i prozorskih stakala. Ukoliko to nisu uradili od sada bit će sankcionisani za taj prekršaj", rekli su portalu Sarajevo-x.com u MUP-u RS.

Podsjećamo, policija je ranije saopštila kako na cestama RS u saobraćaju učestvuje veliki broj ovakvih vozila, a da dio njih koriste osobe sklone kriminalnom ponašanju.

"Takva vozila se koriste ili bi mogla biti korištena za izvršenje krivičnih djela i zato je zakon propisao njihovu zabranu. Također, vozila koja imaju zatamnjena stakla, mimo fabričkih propisa, smatraju se tehnički neispravnim, to jeste predstavljaju i opasnost u saobraćaju", napominju u policiji.