BiH
0

U RS nije zamjenjeno više od 30.000 ličnih karti i 42.000 vozačkih dozvola

FENA
Po podacima kojima raspolaže MUP RS-a, čak 30.152 lične karte i 42.800 vozačkih dozvola je isteklo i još nije zamjenjeno, a u toku ove godine trebalo bi da istekne 240.831 ličnih karata, 134.103 vozačke dozvole i 36.204 putne isprave.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, građani su dužni da podnesu nadležnom organu zahtjev za zamjenu lične karte najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja, a ako to ne učine, ovaj dokument prestaje da važi s datumom isteka.

U slučaju kada je istekao rok važenja vozačke dozvole, osoba uz zahtjev za izdavanje ovog dokumenta podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu, uvidom u važeću ličnu kartu.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana je novčana kazna od 30 KM za upravljanje vozilom sa vozačkom dozvolom kojoj je istekao rok važenja, upozoravaju iz MUP-a RS.

Apeluju na građane čijim ličnim dokumentima je istekao rok važenja da bez odlaganja pristupe njihovoj zamjeni kako bi izbjegli zakonske posljedice i sebi olakšali ostvarivanje prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske stoga poziva građane da na vrijeme izvrše zamjenu ličnih dokumenata, kako bi izbjegli neugodnosti, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.