BiH
21

U RS evidentirano gotovo 16.000 učenika manje nego prije 2010. godine

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik SNSD-a Drago Tadić rekao je danas da je u RS evidentirano gotovo 16.000 učenika manje nego prije 2010. godine, dodajući da je 25 područnih odjeljenja prestalo raditi u proteklih nekoliko godina.

Raspravom o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja danas je nastavljena treća redovna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će poslanici raspravljati i o informacijama o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, provođenju Strategije sigurnosti saobraćaja na putevima, o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika i o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje prijedorske Toplane kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu "Centralno grijanje Prijedor".

"Veliki problem u ovoj strategiji predstavljaju višečlane porodice. Znam da za njih postoje određeni fondovi, ali na tome se mora raditi mnogo ozbiljnije i više. Neophodno je da se pronađe način da se ovim porodicama plate mjesečne karte, jer to predstavlja veliki trošak. Također, smatram da u srednje škole treba uvesti određene stipendije. U Prijedoru postoje dvije visokoškolske ustanove - Visoka medicinska škola i Rudarski fakultet i smatram da objekti u kojima se te ustanove nalaze nisu adekvatni", rekao je Tadić.

Lider radikala Milanko Mihajlica rekao je da je prošle godine upisano čak 15 posto manje đaka u odnosu na 2013. godinu. Mihajlica je porekao i pitanje deficitarnih zanimanja i obrazovanje kadrova koji neće naći svoje mjesto na tržištu rada.

"Treba, naravno, preispitati i rad privatnih fakulteta, jer su oni na jedan lukav način urušili sistem obrazovanja u RS. Kako je to učinjeno? Sistemom bezbrojnih diploma. Pojava diploma koje se dodjeljuju za sve i svašta dovela je do ovakvog stanja u obrazovanju", smatra Mihajlica.