BiH
0

U povodu Dana žena predstavljanje publikacije "Da li ste upoznati s vašim pravima"

FENA
Ministarstvo pravde BiH i državna Agencija za ravnopravnost spolova promovirali su danas u Sarajevu publikaciju "Da li ste upoznati s vašim pravima".

Cilj ove publikacije, koja će sutra na Međunarodni dan žena biti distribuirana putem dnevnih novina na cijeloj teritoriji BiH, jeste informiranje građana o nizu prava koja proizilaze iz zakona BiH.

Kako je na pres-konferenciji kazao zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut, ovo je praktičan vodič kroz zakonske mehanizme za zaštitu prava građana, te koji državni organi imaju obavezu da efikasno djeluju u zaštiti njihovih prava.

Publikacija sadrži odgovore na svakodnevna pitanja o pravima građana, kao što su o osnovnim pravima i slobodama zagarantovanim ustavom, državljanstvu, bračnoj zajednici, nasilju u porodici, diskriminaciji na osnovu spola, zapošljavanju, ali i kontakte relevantnih institucija, policijskih organa i nevladinih organizacija.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Samra Filipović-Hadžiabdić ističe kako se publikacijom žele promovirati prava i zaštita principa ravnopravnosti spolova, te jačati demokratski standardi u našoj zemlji.

Ova je publikacija potrebna građanima i građankama BiH, jer iako je zakonska regulativa u oblasti jednokopravnosti spolova zadovoljavajuća, žrtve nemaju adekvatne informacije na koji način da se zaštite, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Publikacija "Da li ste upoznati s vašim pravima" izrađena je u okviru Projekta pravosudne reforme Kanada-BiH, koji finansira Kanadska razvojna međunarodna agencija.

Ambasador Kanade u BiH David Hutchings smatra kako BiH može biti zadovojna zakonskom regulativom u oblasti jednopravnosti spolova i institucionalnim kapacitetima.

Međutim, uvijek treba raditi više, posebno na ostvarivanju jednakopravnosti muškaraca i žena u medijima, jednakom pristupu pravosudnom sistemu, te jačanje uloge i utjecaja civilnog društva u ovoj oblasti.

Publikacija je štampana u 80.000 primjeraka i sutra će biti objavljena u "Dnevnom avazu", "Dnevnom listi" i "Nezavisnim novinama". Za njenu izradu je utrošeno oko 40.000 KM.